Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026, 21:00
Το παρόν δελτίο παρουσιάζει την ανάλυση της ομάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ για τις συνθήκες ξηρασίας στην Ελλάδα κατά την 12η Φεβρουαρίου 2026. Η ανάλυση βασίζεται στην απόκλιση της υγρασίας των στρωμάτων υπεδάφους από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε δύο στρώματα:
Με βάση τα δεδομένα υγρασίας εδάφους της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζουμε τον κανονικοποιημένο δείκτη υγρασίας εδάφους (SSMI) λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές συνθήκες καθώς και αυτές κατά την περίοδο αναφοράς 1991-2020. Στις περιπτώσεις που ο δείκτης αυτός είναι σημαντικά αρνητικός κατατάσσουμε την ξηρασία στα επίπεδα 1 έως 5 ανάλογα με το μέγεθός του, τα οποία υποδηλώνουν ήπια, μέτρια, σημαντική, έντονη και ακραία ξηρασία. Στις περιπτώσεις όπου ο δείκτης SSMI είναι σημαντικά θετικός τότε έχουμε σχετικό πλεόνασμα υγρασίας στο έδαφος.
Εικόνα 1. Επίπεδα ξηρασίας στην Ελλάδα κατά την 12η Φεβρουαρίου 2026 στα στρώματα υπεδάφους 7-28 εκ. (αριστερά) και 28-100 εκ. (δεξιά). Οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση σχετικής ξηρασίας είναι χρωματισμένες σύμφωνα με την 5-βάθμια κλίμακα στο άνω δεξιά άκρο του χάρτη. Περιοχές όπου η εδαφική υγρασία είναι σημαντικά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα απεικονίζονται με πράσινο, ενώ περιοχές με εδαφική υγρασία κοντά στην μέση τιμή απεικονίζονται με άσπρο.
Η περιεκτικότητα σε νερό στα στρώματα αυτά του υπεδάφους είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και απόδοση πολλών γεωργικών καλλιεργειών και αντικατοπτρίζει την επίδραση του υετού, την εξατμισοδιαπνοής και της απορροής/διήθησης νερού στο έδαφος σε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η εδαφική υγρασία σε αυτά είναι αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτό συνεπάγεται συνθήκες (σχετικής) ξηρασίας και άρα παρατεταμένο υδατικό στρες για τις καλλιέργειες.
Όπως προαναφέρθηκε, τα επίπεδα ξηρασίας αυτά έχουν σχετική και όχι απόλυτη έννοια. Αντικατοπτρίζουν την κατάσταση του εδάφους σε σχέση με τις μέσες συνθήκες της περιόδου αναφοράς (1991-2020). Για παράδειγμα, αν η εδαφική υγρασία είναι αρκετά χαμηλή για τα δεδομένα μιας περιοχής την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, τότε ενδέχεται να έχουμε έως και επίπεδο 5 ξηρασίας (ακραία ξηρασία) χωρίς να είναι τελείως ξερό το έδαφος. Παρομοίως, αν η εδαφική υγρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε απόλυτο βαθμό, αλλά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, τότε έχουμε κανονικές συνθήκες ξηρασίας (ο δείκτης SSMI είναι ελαφρώς αρνητικός ή θετικός). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ελλείψει επιτόπιων παρατηρήσεων οι τιμές εδαφικής υγρασίας αποτελούν εκτίμηση εξειδικευμένου μοντέλου για την επιφάνεια της Γης (ERA5-Land) και κατά τόπους ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις από τις πραγματικές συνθήκες.
| Σαντάνσκι | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
| Αϊδίνιο | ΒΡΟΧΗ | 19°C |
| Αδριανούπολη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 17°C |
| Κωνσταντινούπολη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
| Κεσάν | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 17°C |
|
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
|
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
|
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
| ΣΟΥΝΙΟ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΣΠΕΤΣΕΣ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΛΑΥΡΙΟ | 11:40 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ | 11:40 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | 12:00 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ΟΡΟΣ | 11:50 | ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ |
| ΚΑΛΑΜΑΤΑ | 11:50 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΣΠΑΡΤΗ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 3.3 |
| ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 4.3 |
| ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.6 |
| ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 3.7 |
| ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 4.6 |
| Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
| Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 19°C |
| Αμστερνταμ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 9°C |
| Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 18°C |
| Βαρσοβία | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 14°C |
| Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
| Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 14°C |
| Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
| Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 17°C |
| Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
| Belem | Brazil | 25°C |
| Budapest | Hungary | 16°C |
| Cape Town | South Africa | 19°C |
| Ilulissat | Greenland | -3°C |
| Las Vegas | United States | 18°C |
| Lima | Peru | 23°C |
| London | United Kingdom | 11°C |
| Miami | United States | 22°C |
| N'djamena | Chad | 36°C |
| Porto Alegre | Brazil | 21°C |
| 2014: Ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης |