Παρασκευή  16  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:34  Δύση Ηλίου - Sunset 18:46 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 12 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2025

 

Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

Ε.Α.Α - Πεντέλη, Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, 13:00

 

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Μάιος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Απρίλιο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 84% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Μαΐου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C, μεταξύ 1 και 2°C και άνω των 2°C είναι 35%, 31% και 18% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C και άνω του 1°C είναι 14% και 2% αντίστοιχα. Η μέση τιμή των 350 σεναρίων είναι +1.03°C.

 

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.

 

Εικόνα 1. Κατανομή πιθανοτήτων για την μέση θερμοκρασία Μαΐου 2025 στην ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τις 350 μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν αρχές Απριλίου. Η μέση τιμή των 350 διαθέσιμων προγνώσεων απεικονίζεται στο άνω αριστερά άκρο του γραφήματος.

 

Αξιολόγηση πρόγνωσης για την μέση θερμοκρασία Μαρτίου 2025


Όσον αφορά τον περασμένο Μάρτιο, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση στην ΝΑ Ευρώπη ήταν +2.36°C, ενώ η μέση τιμή όλων των σεναρίων της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 ήταν +0.89°C. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, το μέγεθος της απόκλισης που παρατηρήθηκε είχε πιθανότητα 16% και ήταν το 4ο πιθανότερο πεδίο τιμών στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

 

Εικόνα 2. Κατανομή πιθανοτήτων για την μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου 2025 στην ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τις προγνώσεις που εκδόθηκαν αρχές Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή των 350 διαθέσιμων προγνώσεων απεικονίζεται στο άνω αριστερά άκρο του γραφήματος, ενώ η μέση θερμοκρασία που τελικά παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο υποδεικνύεται με μωβ χρώμα.




 Επιστημονικό Αρχείο
Κουσάντασι ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Αϊβαλί ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Ελμπασάν ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Σαντάνσκι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 5°C
Αγ. Σαράντα ΚΑΘΑΡΟΣ 10°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
Σελήνη: 5 ημερών
Φάση: Νέος Μηνίσκος
Επόμενη Πανσέληνος:
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2026
Νέα Σελήνη
Νέος Μηνίσκος
Πρώτο Τέταρτο
Νέος Αμφίκυρτος
Πανσέληνος
Παλαιός Αμφίκυρτος
Τελευταίο Τέταρτο
Παλαιός Μηνίσκος
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 2°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 2°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 4°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 4°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 4°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 20°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 20°C
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 18°C
ΚΩΣ 18°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 18°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΦΑΛΗΡΟ-ΣΕΦ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΒΛΥΧΑΔΑ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΝΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 22:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ 22:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ 22:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.3
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0.1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.3
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.2
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 3°C
Αιάκειο/Κορσική ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 22°C
Αμστερνταμ ΨΙΧΑΛΕΣ 12°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 22°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Βρυξέλλες ΒΡΟΧΗ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 27°C
Ilulissat Greenland -7°C
Khartoum Sudan 34°C
Melbourne Australia 12°C
Miami United States 31°C
Nassau Bahamas 31°C
Ottawa Canada 8°C
Pago Pago American Samoa 27°C
Reykjavik Iceland 8°C
Vladivostok Russia 0°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2009: Ισχυρές χαλαζοπτώσεις στην Αττική. 2010: Πλημμύρες σε Σάμο και Θεσσαλονίκη.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 16/10 20:24