Τρίτη  5  Δεκεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:25  Δύση Ηλίου - Sunset 17:05 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 39 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβλεψη ξαφνικών πλημμυρών μια ώρα νωρίτερα

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, 12:00

Η Κορέα έχει επηρεαστεί από δεκάδες επεισόδια καταρρακτώδους βροχής και πλημμύρες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη την τελευταία 10ετία. Οι συχνές ξαφνικές πλημμύρες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και, όταν προβλέπονται, η ακρίβεια στην πρόγνωση των επιπτώσεών τους είναι χαμηλή. Αυτό συχνά οδηγεί σε μεγάλες καταστροφές που αφαιρούν εκατοντάδες ζωές, όπως παρατηρήθηκε στη Γερμανία και στην Κίνα (Χενάν) τον Ιούλιο του 2021. Οι πλημμύρες είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους φυσικών καταστροφών, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την πρόβλεψή τους ακόμη πιο δύσκολη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνολογίας Δόμησης της Κορέας (KICT) ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να προβλέπει ξαφνικές πλημμύρες έως και μία ώρα νωρίτερα.

Μια ξαφνική πλημμύρα προκαλείται από μια ταχεία άνοδο του νερού που ρέει σε παρακείμενα ρέματα ή ποτάμια λόγω έντονων βροχοπτώσεων που συγκεντρώνονται σε μικρές περιοχές και συμβαίνει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αστικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο όπως το Gangnam στη Σεούλ και σε ορεινές περιοχές, οι ταχύτητες της ροής του νερού είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες περιοχές με τα ίδια ποσά βροχοπτώσεων. Ο τρέχων συναγερμός για έντονη βροχόπτωση (πρόβλεψη με βάση ένα ορισμένο επίπεδο βροχοπτώσεων) απέχει πολύ από τον πραγματικό, αντιληπτό κίνδυνο πλημμύρας. Υπολείπεται πολύ της αποτελεσματικής επικοινωνίας του κινδύνου από ξαφνικές πλημμύρες που πλήττουν απότομα πόλεις, ορεινές περιοχές ή περιοχές κατά μήκος μικρών ποταμών.

Η ερευνητική ομάδα στο KICT, με επικεφαλής τον Δρ. Hwang Seokhwan, ανέπτυξε ένα σύστημα για αυτές τις περιοχές που προβλέπει απότομες πλημμύρες με βάση τα δεδομένα ραντάρ βροχόπτωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα περιφερειακά χαρακτηριστικά πλημμύρας. Αυτό το σύστημα θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες προβλέψεων από την κυβέρνηση της Κορέας φέτος.

Το σύστημα πρόβλεψης ξαφνικής πλημμύρας αναλύει τοπικούς παράγοντες που καθορίζουν το βάθος της πλημμύρας και την έκταση των ζημιών από πλημμύρες σε διαφορετικές περιοχές και συνθήκες με βάση τις πληροφορίες για τις ζημιές από προηγούμενες πλημμύρες και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των περιφερειακών πλημμυρών. Με αυτά, το σύστημα εξάγει τις δικές του εξισώσεις και τις χρησιμοποιεί για να προβλέψει τους κινδύνους από ξαφνικές πλημμύρες σε περιοχές που δεν έχουν πληροφορίες για ζημιές από πλημμύρες.

Πιο συγκεκριμένα, μεταφέρει τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών με μετρήσεις σε εκείνες χωρίς μετρήσεις για να παρέχει ακριβή προγνωστικά δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μιας ξαφνικής πλημμύρας σε πόλεις καθώς και νησιά και ορεινές περιοχές. Αυτό είναι το πρώτο σύστημα του είδους του για την πρόβλεψη πλημμυρών.

Αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν γρήγορο και ακριβή υπολογισμό των κινδύνων από ξαφνικές πλημμύρες σε οποιαδήποτε περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πόλεων, βουνών και νησιών. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει την ακριβή πρόβλεψη μιας ξαφνικής πλημμύρας που θα συμβεί την επόμενη ώρα. Κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς πιλοτικής λειτουργίας από το 2019 έως το 2022, το σύστημα απέδειξε την αποτελεσματικότητά του προβλέποντας με ακρίβεια τις μεγάλες ξαφνικές πλημμύρες σε όλες τις περιοχές της Κορέας περίπου μία ώρα νωρίτερα. Το ποσοστό επιτυχίας του στην πρόβλεψη ξαφνικών πλημμυρών ήταν ένα εντυπωσιακό 90,3% για 31 γεγονότα έντονων βροχοπτώσεων κατά τη δημόσια επαλήθευση το 2019.

Ο Δρ. Hwang είπε, "Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής είναι μια πρόβλεψη, η πρόβλεψή της δεν έχει καμία αξία ως πληροφορία εάν δεν έρθει αρκετά σύντομα. Αυτό το σύστημα πρόβλεψης αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα θύματα και τις υλικές ζημιές που προκαλούνται από ξαφνικές πλημμύρες. Το γεγονός μπορεί να προβλεφθεί τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα».

Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από το KICT, θα μεταφερθεί στο Γραφείο Ελέγχου Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα εφαρμοστεί για την έκδοση προειδοποιήσεων για πλημμύρες πρώτα στη Σεούλ την περίοδο των βροχών του 2023.

Πηγή: preventionweb.net
 Επιστημονικό Αρχείο
Στρούμιτσα ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 7°C
Ελμπασάν ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 8°C
Δυρράχιο ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 10°C
Αϊβαλί ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 10°C
Λίμνη Οχρίδα ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ 3°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 3°C
ΑΜΥΝΤΑΙΟ 3°C
ΜΥΚΗ 3°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 4°C
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 4°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 17°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 16°C
ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ 16°C
ΚΙΣΣΑΜΟΣ 16°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 15°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΝΙΚΑΙΑ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΒΛΥΧΑΔΑ 20:40  ΒΡΟΧΗ
ΛΙΜΙΚΟ (ΠΟΡΤΟ-ΡΑΦΤΗ) 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΕΡΑΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 20:40  ΒΡΟΧΗ
ΜΑΝΔΡΑ-ΠΑΛΑΙΟΚΟΥΝΔΟΥΡΑ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΧΑΪΔΑΡΙ-ΛΟΦΟΣ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ 20:40  ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.1
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -13°C
Αιάκειο/Κορσική ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Αμστερνταμ ΨΙΧΑΛΕΣ 2°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ -5°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 3°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 0°C
Βουδαπέστη ΧΙΟΝΙ 0°C
Βουκουρέστι ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 3°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 4°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Chicago United States 4°C
Honolulu United States 23°C
London United Kingdom 6°C
Melbourne Australia 14°C
Nassau Bahamas 27°C
Ottawa Canada -3°C
Pago Pago American Samoa 27°C
Rovaniemi Finland -13°C
San Francisco United States 12°C
Ushuaia Argentina 8°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2009: Ισχυρές βροχές στη Δυτική Κρήτη με 80 χιλιοστά βροχής στη Σαμαριά.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Τρίτη, 05/12 19:57