Κυριακή  26  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:06  Δύση Ηλίου - Sunset 20:38 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 31 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δείκτης δραστηριότητας κουνουπιών


Ο Δείκτης Δραστηριότητας Κουνουπιών (mosquito weather index - mwi) μπορεί να προβλέψει την δραστηριότητα των κουνουπιων στην περιοχή σας, χρησιμοποιώντας μία σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, ο άνεμος, η υγρασία και η εποχή.

Η δραστηριότητα των κουνουπιών κυμαίνεται σε 5 επίπεδα:

Κανένα   Οι προϋποθέσεις δεν είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια
Χαμηλή Προϋποθέσεις ελάχιστα ευνοϊκές για τα κουνούπια (χαμηλή δραστηριότητα)
Μέτρια Προϋποθέσεις ευνοϊκές για τα κουνούπια (μέτρια δραστηριότητα)
Υψηλή Προϋποθέσεις πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (υψηλή δραστηριότητα)
Πολύ Υψηλή Προϋποθέσεις πάρα πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (πολύ υψηλή δραστηριότητα)

Ο δείκτης δεν μπορεί να προβλέψει πόσα κουνούπια είναι στην περιοχή σας ή το πόσο συχνά μπορεί να σας τσιμπήσουν. Οι πληθυσμοί των κουνουπιών και οι συγκεντρώσεις ειδών με διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε μικρές αποστάσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη στην πρόβλεψη. Ενώ τα περισσότερα κουνούπια είναι πιο δραστήρια την αυγή και το σούρουπο, άλλα είδη μπορεί να σας τσιμπήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν ο δείκτης δραστηριότητας βρίσκεται στην χαμηλή κλίμακα.

Ο παραπάνω δείκτης ισχύει μόνο σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες και εξαρτάται από το ανάγλυφο μιας περιοχής, την αφθονία κατάλληλων ενδιαιτημάτων (εστίες ανάπτυξης κουνουπιών), τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή (π.χ. Ασιατικό κουνούπι τίγρης, ανωφελή κουνούπια (γένος Anopheles)) καθώς και από τα προγράμματα καταπολέμησης που πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή (σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης).

Η δημιουργία του δείκτη δραστηριότητας κουνουπιών έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συνεργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του έργου LIFE CONOPS.

Στο έργο LIFE CONOPS με τίτλο “Ανάπτυξη και επίδειξη σχεδίων έναντι των ενισχυόμενων από την κλιματική αλλαγή χωροκατακτητικών κουνουπιών στη Νότια Ευρώπη”, συμμετέχουν φορείς από Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών για να εξασφαλιστεί αφενός ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα κουνούπια
«Ενημερωθείτε-Προστατευτείτε»

Δείτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την προστασία από τα κουνούπια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κουνούπια δείτε εδώ.

Το έργο “LIFE CONOPS” (LIFE12 ENV/GR/000466) συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Environment Policy and Governance.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 9°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 9°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 22°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 22°C
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 22°C
ΒΟΥΛΑ - ΒΑΡΚΙΖΑ 22°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 22°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Σάββατο, 25/05 20:28