Κυριακή  11  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:18  Δύση Ηλίου - Sunset 20:24 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 5 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καταιγίδες στη Θάσο και δασικές πυρκαγιές

Μερικές από τις καλοκαιρινές καταιγίδες που εκδηλώνονται στη χώρα μας συνοδεύονται από ασθενή βροχόπτωση ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από απουσία βροχής στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σταγόνες καθώς κατέρχονται από το νέφος βρίσκουν ένα στρώμα με χαμηλή σχετική υγρασία ή/και ισχυρούς οριζόντιους ανέμους, με αποτέλεσμα την εξάτμισή τους (το φαινόμενο virga).  Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να συνέβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στη Θάσο και λίγο αργότερα στην Καβάλα, όπου μαρτυρίες κατοίκων αλλά και μετρήσεις ραντάρ - ανιχνευτών ηλεκτρικών εκκενώσεων συνηγορούν στο σενάριο της ξηρής καταιγίδας στο δυτικό μέρος του νησιού.

Ένα δεύτερο σενάριο στην περίπτωση της Θάσου, το οποίο υποστηρίζεται από μετρήσεις ραντάρ, είναι η βροχόπτωση να σημειώθηκε στο ΒΑ τμήμα του νησιού αλλά επειδή οι κεραυνοί από μία καταιγίδα μπορούν να πέσουν σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την περιοχή της βροχόπτωσης, να υπήρξαν κεραυνικά πλήγματα σε περιοχές όπου δεν σημειώθηκε βροχή (εκτός της ζώνης επιρροής της καταιγίδας), πλήγματα τα οποία ξεκίνησαν τις δασικές πυρκαγιές.

Στο σχήμα που ακολουθεί, δίνονται οι νεφικές αναπτύξεις στην περιοχή (με κίτρινα/κόκκινα χρώματα τα νέφη με μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη) καθώς και τα κεραυνικά πλήγματα (μαύροι σταυροί), το πρωί του Σαββάτου 10/09.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός κεραυνών - ισχυρών ανέμων - περιορισμένων βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα οι δασικές πυρκαγιές να εξαπλωθούν γρήγορα.

Σ. Ντάφης-Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Κουσάντασι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 24°C
Κωνσταντινούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Σαντάνσκι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Λίμνη Οχρίδα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 20°C
Αδριανούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 13°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 14°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 14°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 27°C
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 27°C
ΑΙΓΙΝΑ 26°C
ΣΑΛΑΜΙΝΑ 26°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 26°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 6.9
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 7.4
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 6.9
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 6.6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 6.4
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βελιγράδι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 20°C
Bandar Seri Begawan Brunei 31°C
Miami United States 26°C
N'djamena Chad 35°C
New York United States 13°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Porto Alegre Brazil 14°C
Reykjavik Iceland 7°C
San Francisco United States 12°C
Vladivostok Russia 17°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2003: 36.7 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο. 2005: 32 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 11/05 08:34