Σάββατο  18  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:11  Δύση Ηλίου - Sunset 20:31 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 19 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ασυνήθιστη μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος πάνω από την Αρκτική

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ερευνητές από το Εργαστήριο Παρατήρησης της Ατμόσφαιρας και του Διαστήματος (CNRS-Sorbonne University-Paris-Saclay) του Ινστιτούτου Pierre-Simon-Laplace ανακάλυψαν την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 μια "μικρή τρύπα του όζοντος" πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Η σημαντική μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος κατά 30% από τις φυσιολογικές τιμές τις πρώτες 2 εβδομάδες του Μαρτίου πιθανώς οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στον Βόρειο Πόλο.

Το φαινόμενο «προκαλεί αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης», εξηγεί η Cathy Clerbaux, ερευνήτρια του CNRS στο εργαστήριο LATMOS στηριζόμενη σε δορυφορικές μετρήσεις. «Η επιμονή και η ένταση του φαινομένου είναι πρωτόγνωρη, κυρίως από το 2006 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer).»

Κατανομή του όζοντας στην ατμόσφαιρα του Βορείου Ημισφαιρίου την περίοδο 1 - 16 Μαρτίου 2020 από δορυφορικές μετρήσεις σε μονάδες Dobson (DU)

Το μειωμένο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική μπορεί να εξηγηθεί από τον κρύο και επίμονο στρατοσφαιρικό χειμώνα που οδηγεί σε μια ασυνήθιστη καταστροφή του όζοντος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Μετά την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική οι ερευνητές ανησυχούν και για την Αρκτική.

Όπως και η πλέον γνωστή τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, αυτά τα δύο φαινόμενα δεν είναι παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά παρατηρούνται στο τέλος του αντίστοιχου χειμώνα σε κάθε ημισφαίριο. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα του «Κοπέρνικος» μας έδωσε τις πρώτες ενθαρρυντικές μετρήσεις για ανάκαμψη του στρατοσφαιρικού όζοντος στο νότιο ημισφαίριο μετά από 30 χρόνια προσπαθειών περιορισμού του φαινομένου.

Η τρύπα στο στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια περίπου, λόγω της απελευθέρωσης επιβλαβών χημικών ουσιών, χλωροφθορανθράκων (CFC) από αερολύματα, ψυγεία, παρασιτοκτόνα, κ.ά. στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε, οι εν λόγω χλωροφθοράνθρακες έχουν απαγορευτεί από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 και έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από υδροφθοράνθρακες (HFCs).

«Χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η καταστροφή του όζοντος φέτος θα ήταν πολύ χειρότερη», εξηγεί η Cathy Clerbaux συν-συγγραφέας αυτών των νέων δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή του κλίματος τείνει να καθυστερήσει αυτή την ανάκαμψη, καθώς όσο η θερμοκρασία αυξάνεται στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τόσο μειώνεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ειδικά στην Στρατόσφαιρα.

Ο φετινός χειμερινός χειμώνας ήταν μακράν ο θερμότερος στην Ευρώπη τα τελευταία τουλάχιστον 160 χρόνια, κατά 3,4°C θερμότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο 1981-2010, σύμφωνα με την υπηρεσία «Copernicus».

 

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, 10:30

 

Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία κατά το διάστημα από την Πέμπτη 19/03 έως το Σάββατο 21/03. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Αττική (πράσινη καμπύλη), σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του παγκόσμιου προγνωστικού μοντέλου Global Forecast System (GFS) που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, καθώς και η μέση κλιματική τιμή της (μαύρη γραμμή). Όπως φαίνεται, την περίοδο θερμοκρασιών κάτω από την κλιματική τιμή θα ακολουθήσει περίοδος θερμοκρασιών υψηλότερων αυτής. Η σταδιακή αυτή άνοδος θα ξεκινήσει την Πέμπτη 19/03 οπότε η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17-18 βαθμούς και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21/03, οπότε θα φτάσει τους 21-22 βαθμούς.




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Cesme ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Αργυρόκαστρο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 26°C
Δυρράχιο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Πέτριτς ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 27°C
Αγ. Σαράντα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 11:05 62 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΩΣ 19°C
ΜΥΚΗ 19°C
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ 19°C
ΒΑΣΙΛΙΚΑ (Βόρεια Εύβ... 19°C
ΑΓΙΑ 19°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 34°C
ΖΑΡΟΣ 33°C
ΛΕΝΤΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 33°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 32°C
ΓΑΥΔΟΣ 32°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 6.4
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 6.1
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 6.8
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 6.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 6.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βαρκελώνη ΒΡΟΧΗ 15°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βιέννη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Βουδαπέστη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 14°C
Βουκουρέστι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Βρυξέλλες ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 13°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 29°C
Bandar Seri Begawan Brunei 32°C
Budapest Hungary 15°C
Dubai United Arab Emirates 40°C
London United Kingdom 14°C
Mexico City Mexico 20°C
Porto Alegre Brazil 18°C
Pucallpa Peru 26°C
Rovaniemi Finland 16°C
Sydney Australia 12°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2009: Ενας νεκρός από κεραυνικό πλήγμα στη Μεσσηνία. Δασική πυρκαγιά στο Αγιο Ορος από κεραυνό.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Σάββατο, 18/05 08:27