6.700 κεραυνοί με τη μεγαλύτερη πυκνότητα στο Θερμαϊκό

Σύνταξη: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 - 20:00

Σε επιβεβαίωση των προγνωστικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σημαντικές και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης 21/05 στα ηπειρωτικά και στα βόρεια κυρίως τμήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε έως τις 19:40 περισσότερους από 6.700 κεραυνούς, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στο Θερμαϊκό.

Ισχυρές καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη 21/05/2020

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 09:30 

Οι βροχές που εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 21/05 στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, αναμένεται σταδιακά να ενταθούν και να εκδηλωθούν καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, και στο Βόρειο Αιγαίο. Τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν οι Σποράδες, τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως η Βόρεια Αττική. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδευτούν κατά τόπους από πολύ ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις.

Στους προγνωστικούς χάρτη που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή του υετού (βροχές / καταιγίδες) τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Πέμπτης αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το σύστημα πρόγνωσης κεραυνών TALOS, οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν την Πέμπτη 21/05 θα παρουσιάσουν αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο προγνωστικό χάρτη.

Παράλληλα, σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα με τις μέγιστες θερμοκρασίες να είναι έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης 20/05.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου