Περιορισμένη η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα - 40% απόκλιση από τον μέσο όρο 15ετιας

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

 

Σημαντικά περιορισμένη είναι η χιονοκάλυψη στη χώρα μας μετά το πέρας δύο σοβαρών κακοκαιριών, της Ζηνοβίας στα τέλη του Δεκεμβρίου 2019 και του Ηφαιστίωνα στις αρχές Ιανουαρίου. Το παρακάτω γράφημα (Γράφημα 1) δείχνει την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις και γίνεται σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Η κόκκινη καμπύλη δείχνει τη χιονοκάλυψη φέτος, η οποία είναι μειωμένη κατά 40% από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας (μαύρη καμπύλη). 

 

Γράφημα 1. Η ημερήσια πορεία της έκτασης της χώρας μας με χιονοκάλυψη όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις φέτος μεταξύ Σεπτεμβρίου και 10 Ιανουαρίου 2020 (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος για κάθε ημέρα (μαύρη καμπύλη). 

 

Παρότι η χιονοκάλυψη περιορίζεται σε μεγάλα υψόμετρα ορεινών όγκων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στην Ανατολική Στερεά και την Κρήτη έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χιονιού ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές. Στο Γράφημα 2 παρουσιάζουμε τη χιονοκάλυψη της χώρας μας την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 (με λευκό χρώμα) και μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές με χιονοκάλυψη. Όπως μπορείτε να διακρίνετε, στην Ήπειρο η χιονόστρωση ξεκινά από μεγάλα υψόμετρα ή δεν υπάρχει καθόλου χιόνι ακόμη και σε υψηλές κορυφές (πχ. Άγραφα). Αντίθετα στην Πάρνηθα και τα Λευκά Όρη το ύψος χιονιού ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές τα 2 μέτρα

Γράφημα 2. Οι περιοχές της χώρας μας με χιονοκάλυψη (λευκό χρώμα) την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις που συλλάξαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι φωτογραφίες από Αθαμανικά Όρη είναι του Νίκου Καμμένου, από τα Άγραφα του Χρήστου Παρθένη, από τα Λευκά Όρη του Δημήτρη Παπαδογιωργάκη, από την Πάρνηθα του Αθανάσιου Τσομπάνη και από το Όρος Δίκτη του Σπύρου Λιανάκη. 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου