Το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ στη Νέα Ζηλανδία, στο δρόμο για το Τόκυο 2020

Σύνταξη άρθρου: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, Κων/νος Λαγουβάρδος, Βασιλική Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη, 02/12/2019


Την τρέχουσα εβδομάδα, 3 – 8 Δεκεμβρίου 2019, διεξάγεται στο Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία) το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για σκάφη τύπου καταμαράν (Nacra17). Σε αυτό συμμετέχουν, διεκδικώντας την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020, οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμίλιος Μόνος (Team Airborn Hellas). Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια των δύο ιστιοπλόων μας, παρέχοντας τους καθημερινές εξειδικευμένες προγνώσεις για τις ανεμολογικές συνθήκες στους θαλάσσιους αγωνιστικούς στίβους όπου αγωνίζονται. 


Για τον παραπάνω σκοπό, το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ εφαρμόζει καθημερινά ένα προγνωστικό σύστημα υπέρ-υψηλής ανάλυσης (οριζόντια ανάλυση 400 m) για την παροχή λεπτομερών προγνώσεων του ανέμου (χρονικό βήμα 30 min) (Σχ. 1). Η παροχή των προγνώσεων υποστηρίζεται καθημερινά από τους μετεωρολόγους του ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ, σε άμεση επικοινωνία με την ομάδα AIRBORN, διασφαλίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας.

Σχήμα. Παράδειγμα πρόγνωσης ανέμου για τη θαλάσσια περιοχή του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), με ανάλυση 400 m. 


Ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος, το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της ομάδας AIRBORN να διακριθεί, παρέχοντας εθελοντικά τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει και την εξειδίκευση των ερευνητών του. 
Πέρα από την ομάδα AIRBORN, αξίζει να σημειωθεί πως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όκλαντ, συμμετέχει ένα ακόμη Ελληνικό πλήρωμα, αποτελούμενο από τους Ιορδάνη Πασχαλίδη και Μυρτώ Παπαδοπούλου


Το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ εύχεται και στα δύο πληρώματά μας καλή επιτυχία! 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου