Περισσότεροι από 1.200 κεραυνοί σε Αττική και Βοιωτία έως τις 19:00 - Σημαντικά ύψη βροχής από τις ισχυρές καταιγίδες

Σύνταξη άρθρου: Σ. Βουγιούκας, Στ. Ντάφης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 - 19:30

Ισχυρές τοπικά καταιγίδες έπληξαν τους νομούς Βοιωτίας και Αττικής, καθώς και την πόλη της Αθήνας τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 21/11/2019 δίνοντας περισσότερους από 1.200 κεραυνούς και σημαντικά ύψη βροχόπτωσης.

Η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων στην Αττική και τους γύρω νομούς έως τις 19:00 απεικονίζεται στο χάρτη από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής που ακολουθεί. Ο χάρτης προκύπτει από τις μετρήσεις 72 μετεωρολογικών σταθμών δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Παράλληλα, στο χάρτη που ακολουθεί, φαίνονται οι κεραυνοί που καταγράφηκαν σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», μέχρι τις 19:00, επαληθεύοντας την πρωινή πρόγνωση του προγνωστικού συστήματος TALOS-ΕΡΜΗΣ.

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν επίσης μεγάλο μέρος της χώρας με τα ισχυρότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στη Χαλκιδική και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Εντυπωσιακές είναι οι καταγραφές των μετεωρολογικών μας σταθμών στη Θάσο όπου καταγράφηκαν 102 χιλιοστά βροχής και στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όπου καταγράφηκαν 92 χιλιοστά βροχής. Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται οι 8 μεγαλύτερες καταγραφές βροχόπτωσης έως τις 19:00 το βάδυ της Πέμπτης 21/11, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης 21/11 με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 - 10:00

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα εκδηλώνονται το πρωί της Πέμπτης 21/11 σε περιοχές της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής χώρας με τα φαινόμενα να είναι κατά κανόνα ασθενή.

Μετά το μεσημέρι ωστόσο και από τα νότια ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/11.

Βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά περιόδους έντονες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας.

Στους χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, όπως προβλέπονται από το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο BOLAM, και η ένταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα TALOS-ΕΡΜΗΣ.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου