Ξεπέρασε τα 150 km/h η ένταση των βοριάδων στην Παξιμάδα Καρύστου   

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00

 

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, στον οποίο παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι θυελλώδεις βοριάδες που πνέουν από το πρωί στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 90 km/h, φτάνοντας έως και τα 156 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου.

 

Θυελλώδεις βοριάδες και πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών – Σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30

 

Θα συνεχίσουν να πνέουν με θυελλώδεις εντάσεις οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και το Σάββατο 14/09, φτάνοντας τα 8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, στο Στενό του Καφηρέα, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και τη θάλασσα Κυθήρων τα 9 μποφόρ (Χάρτης 1). Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες.     

 

 

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμου για το Σάββατο 14/09/2019.

 

 

Ιδιαίτερα, στην Ανατολική Αττική, στη Νότια Εύβοια και στις Βορειοδυτικές Κυκλάδες, οι άνεμοι θα φτάσουν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2, δημιουργώντας τοπικά προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στις προαναφερόμενες περιοχές.

 

 

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμου σε Ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια και Βορειοδυτικές Κυκλάδες για το Σάββατο 14/09/2019.

 

    

Πολύ υψηλός έως ακραίος θα είναι ο δείκτης επικινδυνότητας εξάπλωσης πυρκαγιάς στην Αττική, την Κεντρική και Νότια Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος), τη Νότια Κρήτη, τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο και τοπικά σε περιοχές της Θράκης, όπως διακρίνεται στο σχετικό Χάρτη 3

 

 

Χάρτης 3. Χάρτης σύνθετου δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς DISARM για το Σάββατο 14/09/2019.

 

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 - DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

 

Για τους πυρο-μετεωρολογικούς δείκτες επικινδυνότητας πυρκαγιάς, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του διακρατικού ερευνητικού έργου DISARM, καθώς επίσης και να μας ακολουθήσετε στη σελίδα του έργου στο Facebook.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου