Στα 118 km/h η ένταση των βοριάδων στα ανατολικά     

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 19:30

 

Θυελλώδεις βοριάδες πνέουν από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 13/09 στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται στο Χάρτη 1.  Οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 118 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου.

 

 

Χάρτης 1. Οι ριπές του ανέμου όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr την Παρασκευή 13/09/2019.

 

Επίσης, στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

Πίνακας. Οι οκτώ υψηλότερες ριπές του ανέμου την Παρασκευή 13/09/2019.

 

 

Θυελλώδεις βοριάδες έως 9 μποφόρ – Πολύ αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας και εξάπλωσης πυρκαγιών

 

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30

 

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά την Παρασκευή 13/09, με την έντασή τους να φτάνει τα 8 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες, στο Στενό του Καφηρέα, στη θάλασσα Κυθήρων και στο Καρπάθιο Πέλαγος τα 9 μποφόρ (Χάρτης 1).      

 

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμου για την Παρασκευή 13/09/2019.

 

Οι θυελλώδεις βοριάδες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και σημαντικό ύψος κύματος. Για τις ανεμολογικές συνθήκες, καθώς επίσης και για το ύψος κύματος στις θάλασσες, μπορείτε να ενημερώνεστε από τους Ιστιοπλοϊκούς Χάρτες της ιστοσελίδας μας.   

 

Οι θυελλώδεις άνεμοι, αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας και εξάπλωσης πυρκαγιάς, στα νησιά του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Στο Χάρτη 2, παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για την Παρασκευή 13/09. Οι περιοχές όπου παρουσιάζουν πολύ υψηλή έως ακραία επικινδυνότητα, είναι η Αττική, η Κεντρική και Νότια Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, η Νότια Κρήτη, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και τοπικά περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας

 

 

Χάρτης 2. Χάρτης σύνθετου δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς DISARM για την Παρασκευή 13/09/2019.

 

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 - DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

 

Για τους πυρο-μετεωρολογικούς δείκτες επικινδυνότητας πυρκαγιάς, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του διακρατικού ερευνητικού έργου DISARM, καθώς επίσης και να μας ακολουθήσετε στη σελίδα του έργου στο Facebook.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου